Duurzaamheid, bewustwording en een transparantere kledingindustrie hebben al sinds de oprichting van Label4 een erg belangrijke rol gespeeld. Bij het ontwerp van onze kleurrijke kledingstukken en prints kiezen we altijd voor de meest groene én mensvriendelijke optie. Hieronder kun je lezen hoe we bij Label4 van ontwerp en productie tot afwerking en reparatie werken aan zowel natuur- als mensvriendelijker kledingproductie.

Pasvorm

Naast het overschot aan onverkochte kleding willen we ook zo min mogelijk bijdragen aan de hoeveelheid kleding die jaarlijks wordt weggegooid. Daarom zorgen we dat jij je Label4-kledingstuk zo vaak en zo lang mogelijk kan dragen. Zo kiezen we er bij veel series voor om te werken volgens het ‘made to measure’- principe: we maken onze kledingstukken niet volgens een standaard maat en lengte, maar we passen het ontwerp aan naar de drager. Vaak kan een kledingstuk met slechts kleine aanpassingen perfect passend worden gemaakt. Ook verwerken we alleen kwalitatief hoogwaardige stoffen en materialen in onze kledingstukken, waardoor ze slijtvaster zijn en langer meegaan. Door bewustere keuzes in ontwerp en materiaal (en natuurlijk een gedegen wasadvies) zorgen we ervoor dat je lang van onze kleding kan genieten.

Lokale productie

Voor de productie van onze stoffen en kleding hebben we bewust gekozen om te werken met bedrijven die dichtbij huis opereren. Zo houden we de CO²-uitstoot bij transport zo laag mogelijk en weten we zeker dat het met de arbeidsvoorwaarden goed zit. Onze kenmerkende, kleurrijke ontwerpen worden in Nederland en Duitsland op stof gedrukt. De uiteindelijke productie van onze kleding vindt voor het overgrote deel van onze kleding in ons eigen atelier in Oegstgeest plaats, en voor een aantal stukken werken we samen met een Haags naaiatelier.

Moderne printtechnieken zonder overschot

Om milieubelasting in het productieproces tot een minimum te beperken, laten we onze ontwerpen digitaal op stof printen. Deze methode staat een hoge mate van precisie toe, zodat er in het printproces geen inkt of stof verloren gaat. Daarnaast maakt digitaal printen het mogelijk om exact de benodigde stukken stof te bedrukken. We besteden veel tijd aan het ontwerpen en berekenen van onze digitale lay-plans, waardoor we bij het knippen de stofverspilling tot een minimum kunnen beperken. De stof die we uiteindelijk overhouden gooien we niet weg, maar gebruiken we bijvoorbeeld voor unieke projecten in samenwerking met Stoffeer Studio.

Een van de grootste problemen binnen de kledingindustrie is het enorme textieloverschot dat ontstaat door onverkochte stukken en overgebleven voorraad. Label4 kiest er daarom bewust voor om van diverse producten géén voorraad aan te leggen. Liever maken we onze producten op bestelling. Dit betekent dat onze made-to-measureproducten een gemiddelde levertijd hebben van 4-6 weken zodat we ervan verzekerd zijn dat we niet bijdragen aan het enorme textieloverschot.

Reparatieservice

Onze kledingstukken zijn in principe gemaakt om tegen een stootje te kunnen, maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Is je rits stuk, een stiksel losgeraakt, of is er ergens een naadje gescheurd?  Dit soort kleine mankementen hoeven wat ons betreft niet het einde te betekenen van je kledingstuk. Daarom bieden we de Label4-reparatieservice. Vaak kunnen kleine reparaties slechts tegen verzend- en eventuele materiaalkosten worden uitgevoerd. Betreft het een productiefout? Dan zijn deze kosten uiteraard 100% voor ons. Lees verder op reparatieservice en neem gerust contact op via reparatie@label4.nl om te bespreken wat we voor je kunnen doen.